Lottofakta

Lotto är ett av vår tids äldsta hasardspel och går att spåra till 1500-talets Italien. På den tiden betalade man en insats för ett spelbräde med nummer och sedan gjordes en slumpmässig dragning för att fastställa vilka nummer som gav vinst. Lotterispelet och bingospelets historia är väldigt nära sammankopplade och man tror att de härstammar från samma italienska ursprung.

Lottofakta - spelalotto

I Sverige blev det populärt att spela lotto på 80-talet då Tipstjänst, nuvarande Svenska spel, började TV-sända dragningarna. Då skulle man pricka in 7 nummer av 35 och man kunde även vinna om man hade 5 och 6 rätta nummer. Från början gjordes lottodragningen varje lördag men som många säkert vet går det nu också en dragning på onsdagar. När man spelar lotto via Svenska spel kan man lägga till Joker som speltillägg och får man två rätt på Joker, plus 7 rätt på lotto, vinner man drömvinsten. Från början var Joker ett separat spel som senare lades till som tillägg.

Tack vare att Internet slog igenom flyttade spelbolagen ut på nätet. Idag finns det mänger av lottosajter och man kan ta del av såväl utländska som svenska lotterispel. Ett av de populäraste är europeiska Eurojackpott, som även samarbetar med Svenska spel och andra spelbolag, där alla rätt ger en vinst på minst 10 miljoner euro. Det finns även mindre lotterispel där vinstchansen är större men vinstsumman inte är lika häftig som hos större spelbolag. Olika lotterisajter vänder sig till olika personligheter och man kan välja det lotto som passar en bäst. Ytterligare en fördel med de stora valmöjligheterna är att priserna pressas och man kan ta del av olika erbjudanden. Några lotterisajter erbjuder gratis rader eller gratis spel när man har spelat för en viss summa.

Lotto är inte ett skicklighetsspel och det finns ingen statistik man kan följa eller på något sätt räkna ut vilka nummer som kommer komma upp i dragningen. Varje dragning är helt enkelt unik. Om du stöter på sidor med information om kalla och varma nummer ska du genast titta bort. Det här är så kallad statistik som ska visa hur stor sannolikhet det är att ett visst nummer dras. Det finns ingen sanning i detta och det är mer givande att läsa lottohistorier om andra som har vunnit och hur de ser på sitt spelande. För att vinna på lotto behöver man ha turen på sin sida, även om det kan verka misströstande ibland, och det är just det som gör att spela lotto så intressant. Och ännu bättre, alla spelare har alltid samma chans att vinna och ingen har fördelar gentemot någon annan.