Att tro på statistiken

När det kommer till olika lotterier så är det ju som sagt alltid slumpen som avgör vilken sifferkombination som blir den vinnande. Men det brukar ändå finnas förd statistik över vilka nummer som har dragits flest gånger.

Till exempel så har siffrorna 13, 20 och 23 dragits flest gånger under de tio senaste dragningarna på Powerball. Tittar man istället så lång bak som dragningarna under de senaste tio åren så är siffran 20 den som dragits flest gånger tätt följd av 37, 2, 31, och 35 i fallande ordning.

Att spela sina rader utefter statistik som denna är någonting man kan göra om man till exempel inte vet vad för nummer man ska välja. Men att just nummer 20 har dragits flest gånger betyder inte att den kommer att dras flest gånger även framöver.

Vissa väljer istället att köra på en enkel rad som 1, 2, 3, 4 och 5. Detta kan vara ett enkelt sätt att komma ihåg sin rad och den har precis samma odds att ge vinst som vilken annan rad som helst. Men just de sådan rad är så pass generell att det troligen finns fler som har spelat på den. Det betyder då att om du lyckas pricka in alla rätt så är du troligen inte ensam om att ha gjort det och får då dela vinsten med flera spelare.

sofie